Besin Alerjisi
Çocuklarda besin alerjisi ne sıklıktadır?
Besin alerjileri bebeklik çocukluk döneminden ve hatta anne karnından başlayarak görüle bilmektedir. Tüm çocukların yaklaşık % 6’sında 2 yaşına kadar besin alerjisi çıkma olasılığı olduğu tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, ailelerinde alerji öyküsü bulunan bebeklerin normalden 2-4 kat daha fazla alerji riski vardır.
Besin alerjilerinde en sık rastlanılan belirtiler: nelerdir?
- Kusma
- Bulantı
- İshal
- Kramp tarzında karın ağrıları
- Ürtiker
- Atopik dermatit veya Ekzema
- Astım
- Tekrarlayan orta kulak sorunları, geniz eti büyümesi
- Nezle (burun kaşıntısı, aksırık, geniz akıntısı)
Süt çocukluğunda besin alerjisinin en sık nedenleri süt, yumurta ve soyadır. Son zamanlarda yer fıstığı ürünlerinin çok erken yaşlarda çocuklara verilmesi sonucu yer fıstığı alerjisi artmaktadır. Bebek büyüdükçe ve masadaki yemekleri yemeye başlayınca diğer besin alerjileri de ortaya çıkabilir.
Çocuklarda sıklıkla alerjiye neden olan besinler hangileridir?
İnek sütü: İnek sütüne karşı alerji çocuklarda % 3 oranında alerji görülmektedir. Diyette inek sütünün yanısıra süt ürünleri de (tereyağı, tereyağı aromalı diğer yağlar, margarin, peynir çeşitleri, yoğurt, krema, muhallebi ve benzeri besinler) tüketilmemelidir.
Yumurta: Sıklıkla tüketildiği hem de birçok yiyeceğin içinde bulunduğu için yaygın bir besin alerjenidir.
Yumurta alerjisi olan bireyler yumurtayı ve yumurtalı besinleri diyetinden diyetlerinden çıkarmalıdır.
Balık ve kabuklu deniz ürünleri: Güçlü alerjenlerdir. Çocuklarda çoğu zaman astım veya egzamaya neden olmalarına rağmen aslında kaşıntı, deri ve gözde lezyonlar (ürtiker) ve sindirim sistemindeki alerjiden sorumludurlar.
Kabuklu ve yağlı kuruyemişler(fındık, fıstık gibi): Bu gruptaki alerjik besinler yerfıstığı, badem, hindistancevizi, kestane, ceviz, şamfıstığı, fındıktır. Genelde etkilerini yendikleri zaman göstermelerine rağmen; badem, kestane, fındık ve yerfıstığı yağları soluma yoluyla alerjik reaksiyon oluşturabilirler. Yer fıstığı alerjisi yaşamın erken dönemlerinde kendini gösterir ve çoğu bireyde yaşam boyu sürer.
Tahıllar: Bu gruptaki diğer besinlere kıyasla buğday ve mısır daha sıklıkla görülen alerjen tipleridir. Mısır buğdaya kıyasla daha az alerjenik özelliğe sahiptir ve bu nedenle buğdaya göre daha fazla tercih edilir.
Buğday alerjisi olanların kepek, bulgur, kuskus, krakerler, nişasta, makarna, erişte tüketmemesi gerekir.
Etler: Tavuk ve sığır etine karşı besin alerjisi de genelde bebeklik çağında görülür. Bazı hastalarda, inek sütü ve yumurta alerjisi ile birlikte görülür.